Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 1 listopada 2014

Torcik kawowy z mascarpone

Torcik powstał z myślą o urodzinach. Łatwy w wykonaniu, smaczny i szybki:)


Składniki:

Tortownica 24cm
Biszkopt:
5 jajek
5 łyżek mąki krupczatki
5 łyżek mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru kryształu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1/4 szklanki mocnego naparu z kawy parzonej

Masa:
1 op. śmietanki 30% (łaciata 500ml)
2 serki mascarpone (250ml każdy)
3 łyżki cukru pudru

Słoiczek wiśni drylowanych (0.4l.)
Ciasteczka w mlecznej czekoladzie (ok. 15 dkg)

Tabliczka czekolady do dekoracji


Sposób przygotowania:

1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, żółtka, kawę. Ubijamy. Do całości przesiewamy mąki, proszek oraz kakao. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Przelewamy do posmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą tortownicy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 45 minut w temp. 180-190 st C. Najpierw 25 min. na grzałkę górną i dolną, później tylko na grzałkę dolną jeśli mamy taką możliwość. Biszkopt po upieczeniu przewracamy do góry dnem. Ostudzony przekrawamy na 3 części.
2. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, mieszamy. Na końcu dodajemy serki mascarpone i chwilkę mieszamy. 1/3 masy przekładamy do osobnej miseczki, do reszty dodajemy odsączone wiśnie. Mieszamy i przekładamy tort 2 razy. Wierzch i boki smarujemy czystą masą. Ozdabiamy ciasteczkami w czekoladzie i startą czekoladą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.