Torcik powstał z myślą o urodzinach. Łatwy w wykonaniu, smaczny i szybki:)
Składniki:
Tortownica 24cm
Biszkopt:
5 jajek
5 łyżek mąki krupczatki
5 łyżek mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru kryształu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1/4 szklanki mocnego naparu z kawy parzonej
Masa:
1 op. śmietanki 30% (łaciata 500ml)
2 serki mascarpone (250ml każdy)
3 łyżki cukru pudru
Słoiczek wiśni drylowanych (0.4l.)
Ciasteczka w mlecznej czekoladzie (ok. 15 dkg)
Tabliczka czekolady do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier,
żółtka, kawę. Ubijamy. Do całości przesiewamy mąki, proszek oraz kakao.
Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Przelewamy do posmarowanej
margaryną i wysypanej bułką tartą tortownicy. Wkładamy do nagrzanego
piekarnika na ok 45 minut w temp. 180-190 st C. Najpierw 25 min. na
grzałkę górną i dolną, później tylko na grzałkę dolną jeśli mamy taką
możliwość.
Biszkopt po upieczeniu przewracamy do góry dnem. Ostudzony przekrawamy
na 3 części.
2. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, mieszamy. Na końcu
dodajemy serki mascarpone i chwilkę mieszamy. 1/3 masy przekładamy do
osobnej miseczki, do reszty dodajemy odsączone wiśnie. Mieszamy i
przekładamy tort 2 razy.
Wierzch i boki smarujemy czystą masą. Ozdabiamy ciasteczkami w
czekoladzie i startą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.