Kiedyś byłam zwolenniczką pizzy na grubym spodzie, dziś zdecydowanie
bardziej preferuję chrupiący, cienki spód z minimalną ilością składników
na wierzchu. To ciasto takie właśnie jest.
Składniki:
Na dwie pizze o średnicy ok 35-40cm lub 3 mniejsze
4 szklanki mąki
szklanka mleka
pół szklanki przegotowanej letniej wody
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
ok 7 dkg drożdży
łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
+mąka do podsypywania
Sposób przygotowania:
1. Mleko podgrzewamy delikatnie, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wodę, olej, sól i wlewamy gotowy roztwór mleczno- drożdżowy. Mieszamy.
4. Kiedy ciasto będzie już minimum dwa razy większe zabieramy się za
przygotowanie krążków. Dłonie mocno nawilżamy olejem, urywamy połowę
ciasta i na mocno posypanym mąką blacie wyrabiamy delikatnie na kształt
krążka. Gotowe pizze zostawiamy raz jeszcze do wyrośnięcia na ok 30
minut, w trakcie jak delikatnie urosną- przyciskamy dłońmi, żeby
powietrze uciekło i nakładamy przygotowane składniki na wierzch.
Pieczemy w temp 180 st C ok 20 minut.
Składniki:
Na dwie pizze o średnicy ok 35-40cm lub 3 mniejsze
4 szklanki mąki
szklanka mleka
pół szklanki przegotowanej letniej wody
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
ok 7 dkg drożdży
łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
+mąka do podsypywania
Sposób przygotowania:
1. Mleko podgrzewamy delikatnie, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wodę, olej, sól i wlewamy gotowy roztwór mleczno- drożdżowy. Mieszamy.
3. Wyrabiamy na gładką masę i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy troszkę
podrośnie wyrabiamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Tak dwa
razy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.