Miałam pewne opory co do upieczenia tej wersji sernika, ale jak to
powiedziała pewna znawczyni serników: "Skoro można upiec z porzeczkami,
to czemu nie z granatem"? Tak więc zdecydowałam się i postąpiłam
słusznie:) Wyszedł puszysty, a pestki granatu fajnie "chrupały" przy
konsumpcji.
Składniki:
Na tortownicę o śr. 26cm
Spód:
200g biszkoptów
2 łyżeczki kakaa
150g roztopionego masła
4 łyżki cukru
Masa serowa:
5 jajek
0,75 kg sera białego
2 łyżki syropu trzcinowego
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
2x budyń śmietankowy
150ml śmietanki 30%
1x opakowanie bitej śmietany- śnieżki
50g roztopionego, przestudzonego masła
1/2 buteleczki olejku śmietankowego
1 granat
Polewa:
1,5 tabliczki białej czekolady
5 łyżek mleka
Sposób przygotowania:
1. Biszkopty kruszymy w robocie, dodajemy kakao, cukier oraz roztopione
masło. Łączymy składniki i wylepiamy nimi spód tortownicy. Pozostawiamy w
lodówce do czasu wylania sernika.
2. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem, syropem trzcinowym i
cukrem waniliowym. Dodajemy śmietankę, budynie, śnieżkę, olejek oraz
masło. Na koniec dodajemy ser zmielony dwukrotnie.
3. Do tak przygotowanej masy serowej dodajemy ubite ze szczyptą soli białka
i mieszamy do połączenia obu mas.
Granat myjemy i delikatnie przekrawamy by wyjąć pestki bez dużej ilości
soku. 3/4 pestek wsypujemy do masy serowej i mieszamy.
Całość wlewamy na przygotowany wcześniej spód biszkoptowy i pieczemy ok
100 minut w temp. 160 st C. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i
nie wyciągamy sernika przez ok 30 minut.
4. Jeszcze ciepły sernik polewamy rozpuszczoną z dodatkiem mleka białą czekoladą i posypujemy resztą owoców granatu.
Ps. Owoce granatu najlepiej gdy są pełne i osuszone. Starajmy się wyjąć je
delikatnie rękami, bo przy potrząsaniu granatu łyżką wydziela się bardzo
dużo soku.
Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)
Wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję:)
Usuń