Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 19 listopada 2014

Sałatka z buraków ćwikłowych

Bardzo smaczna, ale przede wszystkim szybka i prosta w wykonaniu. Taka właśnie jest sałatka z czerwonych buraków.


Składniki:

Litrowy słoik buraków ćwikłowych konserwowych
7 jajek
2 jabłka
Półlitrowy słoik ogórków konserwowych
250g śmietany 18%
sól, pieprz do smaku
szczypta kwasku cytrynowego


Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy "na twardo" ok 12 minut. W tym czasie odcedzamy buraki i kroimy w drobną kosteczkę. Ogórki obieramy ze skórek i kroimy podobnie. Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasion i ścieramy na tarce o grubych oczkach albo także kroimy w kostkę. (Ja wybrałam tą wersję.) Ugotowane jajka studzimy w zimnej wodzie, obieramy i kroimy przez specjalne siteczko. Dodajemy śmietanę, kwasek cytrynowy oraz doprawiamy solą i pieprzem.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Twój komentarz jest niezwykle cenny! Wyraź swoją opinię i spraw, by zaufało mi więcej osób :)