Bardzo smaczna, ale przede wszystkim szybka i prosta w wykonaniu. Taka właśnie jest sałatka z czerwonych buraków.
Składniki:
Litrowy słoik buraków ćwikłowych konserwowych
7 jajek
2 jabłka
Półlitrowy słoik ogórków konserwowych
250g śmietany 18%
sól, pieprz do smaku
szczypta kwasku cytrynowego
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy "na twardo" ok 12 minut. W tym czasie odcedzamy buraki i kroimy w drobną kosteczkę. Ogórki obieramy ze skórek i kroimy podobnie. Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasion i ścieramy na tarce o grubych oczkach albo także kroimy w kostkę. (Ja wybrałam tą wersję.) Ugotowane jajka studzimy w zimnej wodzie, obieramy i kroimy przez specjalne siteczko. Dodajemy śmietanę, kwasek cytrynowy oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Składniki:
Litrowy słoik buraków ćwikłowych konserwowych
7 jajek
2 jabłka
Półlitrowy słoik ogórków konserwowych
250g śmietany 18%
sól, pieprz do smaku
szczypta kwasku cytrynowego
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy "na twardo" ok 12 minut. W tym czasie odcedzamy buraki i kroimy w drobną kosteczkę. Ogórki obieramy ze skórek i kroimy podobnie. Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasion i ścieramy na tarce o grubych oczkach albo także kroimy w kostkę. (Ja wybrałam tą wersję.) Ugotowane jajka studzimy w zimnej wodzie, obieramy i kroimy przez specjalne siteczko. Dodajemy śmietanę, kwasek cytrynowy oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.