Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

poniedziałek, 3 listopada 2014

Tarta mięsno pieczarkowa

Tartę zrobiłam z myślą o tym, by odmienić swoje codzienne menu. Jest smaczna i sycąca.



Składniki:

Na blaszkę o śr. 28cm
Ciasto:
350g mąki
180g masła (zimne i twarde- wprost z lodówki)
szczypta soli
4 łyżki przegotowanej wody

Farsz:
0.5kg mięsa mielonego wieprzowego
20 dkg pieczarek
1 mała czerwona cebula
kilkanaście pomidorków koktajlowych
1 mała lub pół dużej papryki
1 serek topiony pieczarkowy (100g)
1 jajko
3 łyżki jogurtu naturalnego
ok 20 dkg sera żółtego w kawałku lub 8 plasterków
sól, pieprz 


Sposób przygotowania:

1. Ciasto: Mąkę, masło, wodę i sól siekamy ze sobą i łączymy w całość. Zawijamy w woreczek foliowy i odstawiamy do zamrażarki na ok 30 minut. Po tym czasie wyciągamy i wałkujemy między dwoma kawałkami folii. Wykładamy formę do tarty i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego do 200st C piekarnika (grzałka górna i dolna) i pieczemy ok 15 minut.



2. Pieczarki myjemy i kroimy w talarki. Podlewamy odrobiną wody, delikatnie solimy i smażymy na małym ogniu. Dodajemy mięso i przyprawiamy. Smażymy. Na przyrumienioną tartę wykładamy farsz oraz krążki cebuli, paprykę i pomidorki koktajlowe.
3. Serek topiony, jajko i jogurt miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy tartę, wierzch posypujemy serem i wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 40 minut w temp. 190st C (grzałka dolna), pod koniec zmieniamy na grzałkę górną i dolną i pieczemy jeszcze 5 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.