Tartę zrobiłam z myślą o tym, by odmienić swoje codzienne menu. Jest smaczna i sycąca.
Składniki:
Na blaszkę o śr. 28cm
Ciasto:
350g mąki
180g masła (zimne i twarde- wprost z lodówki)
szczypta soli
4 łyżki przegotowanej wody
Farsz:
0.5kg mięsa mielonego wieprzowego
20 dkg pieczarek
1 mała czerwona cebula
kilkanaście pomidorków koktajlowych
1 mała lub pół dużej papryki
1 serek topiony pieczarkowy (100g)
1 jajko
3 łyżki jogurtu naturalnego
ok 20 dkg sera żółtego w kawałku lub 8 plasterków
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ciasto:
Mąkę, masło, wodę i sól siekamy ze sobą i łączymy w całość. Zawijamy w
woreczek foliowy i odstawiamy do zamrażarki na ok 30 minut.
Po tym czasie wyciągamy i wałkujemy między dwoma kawałkami folii.
Wykładamy formę do tarty i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego
do 200st C piekarnika (grzałka górna i dolna) i pieczemy ok 15 minut.
2. Pieczarki myjemy i kroimy w talarki. Podlewamy odrobiną wody, delikatnie
solimy i smażymy na małym ogniu. Dodajemy mięso i przyprawiamy.
Smażymy. Na przyrumienioną tartę wykładamy farsz oraz krążki cebuli,
paprykę i pomidorki koktajlowe.
3. Serek topiony, jajko i jogurt miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowanym sosem polewamy tartę, wierzch posypujemy serem i wstawiamy
ponownie do piekarnika na ok 40 minut w temp. 190st C (grzałka dolna),
pod koniec zmieniamy na grzałkę górną i dolną i pieczemy jeszcze 5
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.