Tort piekłam na chrzciny Synka. Miałam obawy, co do pomieszania tylu smaków, ale goście byli zadowoleni:)
Składniki:
Tortownica 24cm
Biszkopt kawowy:
4 jajka
1 szklanka cukru kryształu
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki gorącej wody
Wkładka orzechowa:
4 jajka
3/4 szklanki cukru kryształu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki krupczatki
2 łyżki kakao
1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem do przełożenia:
0,75l słodkiej śmietany 30%
2 opakowania serka mascarpone (250ml każde)
0.5 szklanki cukru pudru
2 tabliczki białej czekolady
1 łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
10dkg wiórek kokosowych
1 czekolada deserowa
Polewa:
2 czekolady deserowe
2 łyżki masła
Kulki kokosowe:
1 płat andruta
0.5 kostki margaryny (125g)
0.5 szklanki mleka w proszku
0.5 szklanki cukru kryształu
1/3 szklanki wody
250g wiórek kokosowych
Kilka łyżek kokosu do ozdobienia boków tortu
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt kawowy:
Kawę zalewamy 3 łyżkami gorącej wody, studzimy. Ubijamy na sztywno
białka ze szczyptą soli, dodajemy cukier i żółtka. Do gotowej masy
przesiewamy mąki oraz proszek do pieczenia i kakao. Pomału wlewamy kawę i
mieszamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200st i pieczemy ok 50
minut. Przestudzony biszkopt dzielimy na dwie części.
2. Wkładka orzechowa:
Podobnie jak biszkopt kawowy- ubijamy na sztywno białka, dodajemy
cukier, żółtka. Miksujemy. Przesiewamy mąki, proszek do pieczenia i
kakao. Dosypujemy siekane orzechy. Mieszamy. Pieczemy ok godziny w
rozgrzanym do 200 st C. piekarniku.
3. Kremy:
Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, pozostawiamy do napęcznienia.
Białą czekoladę rozpuszczamy i wlewamy do żelatyny, mieszając żeby się
rozpuściła. Studzimy w zimnej kąpieli wodnej. Ma być zimna ale nie
zastygnięta. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz
serki mascarpone. Mieszamy. Powoli dodajemy czekoladę z żelatyną. Masę
dzielimy na 3 części: 2 większe i jedną mniejszą- by wystarczyło do
posmarowania boków tortu. Do jednej większej części dodajemy kokos, do
drugiej startą na grubych oczkach czekoladę.
4. Polewa:
Czekolady rozpuszczamy z dodatkiem masła. Mieszamy.
5. Kulki kokosowe:
Wodę gotujemy z cukrem, do zagotowanej dosypujemy ok. 150g kokosu,
mieszamy. Margarynę ucieramy, dodajemy pokruszony płat wafla, mleko w
proszku oraz przestudzoną masę kokosową. Całość wyrabiamy mikserem lub
ręcznie. Odstawiamy do lodówki na 30 minut, po tym czasie formujemy
bardzo małe kuleczki (troszkę większe niż draże czy orzechy laskowe).
Obtaczamy w kokosie i pozostawiamy do schłodzenia. Najlepiej zrobić je
poprzedniego dnia.
6. Przełożenie tortu:
Biszkopt kawowy- masa mascarpone z czekoladą- wkładka orzechowa- masa
mascarpone z kokosem- biszkopt kawowy- polewa- dekoracja z kulek
kokosowych. Napis zrobiony z białej czekolady.
Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)
piękny tort! Wspaniale się prezentuje! Jak przystało na taką wspaniałą uroczystość :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuńWspaniały Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńczy napis najpierw zrobiłaś na folii lub papierze, zastygł w lodówce i przekładałaś na tort, czy od razu pisałaś po torcie? :)
OdpowiedzUsuń