Nietypowy lecz smaczny oraz szybki w przygotowaniu- taki właśnie jest ten krem. Polecam do tart, tortów oraz wszelkich deserów.
Składniki:
3 duże pomarańcze
1/2 tabliczki białej czekolady np. Wedel
1 budyń waniliowy bez cukru
1 łyżka syropu trzcinowego Dr Oetker
1 galaretka pomarańczowa
100g masła
6 dużych listków mięty
Sposób przygotowania:
Pomarańcze dokładnie myjemy i wyciskamy z nich sok. Powinno go być ok 0.4-0.5l. Przelewamy do rondelka zostawiając sobie ok 0.5 szklanki. Gotujemy z dodatkiem syropu trzcinowego oraz mięty. W pozostałym napoju rozpuszczamy budyń oraz wsypujemy galaretkę. Mieszamy, a następnie przelewamy do gotującego się soku, skąd wcześniej wyjmujemy miętę. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę oraz białą czekoladę. Mieszamy do momentu zgęstnienia sosu. Gotowy krem zostawiamy do lekkiego przestudzenia i wykorzystujemy do naszych ciast i tortów.
Już jutro jeden z pomysłów na jego wykorzystanie:)
Składniki:
3 duże pomarańcze
1/2 tabliczki białej czekolady np. Wedel
1 budyń waniliowy bez cukru
1 łyżka syropu trzcinowego Dr Oetker
1 galaretka pomarańczowa
100g masła
6 dużych listków mięty
Sposób przygotowania:
Pomarańcze dokładnie myjemy i wyciskamy z nich sok. Powinno go być ok 0.4-0.5l. Przelewamy do rondelka zostawiając sobie ok 0.5 szklanki. Gotujemy z dodatkiem syropu trzcinowego oraz mięty. W pozostałym napoju rozpuszczamy budyń oraz wsypujemy galaretkę. Mieszamy, a następnie przelewamy do gotującego się soku, skąd wcześniej wyjmujemy miętę. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę oraz białą czekoladę. Mieszamy do momentu zgęstnienia sosu. Gotowy krem zostawiamy do lekkiego przestudzenia i wykorzystujemy do naszych ciast i tortów.
Już jutro jeden z pomysłów na jego wykorzystanie:)
Z miętą musiał smakować bardzo ciekawie :)
OdpowiedzUsuń