Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 12 listopada 2014

Krem pomarańczowo- miętowy

Nietypowy lecz smaczny oraz szybki w przygotowaniu- taki właśnie jest ten krem. Polecam do tart, tortów oraz wszelkich deserów. 



Składniki:

3 duże pomarańcze
1/2 tabliczki białej czekolady np. Wedel
1 budyń waniliowy bez cukru
1 łyżka syropu trzcinowego Dr Oetker
1 galaretka pomarańczowa
100g masła
6 dużych listków mięty

Sposób przygotowania:

Pomarańcze dokładnie myjemy i wyciskamy z nich sok. Powinno go być ok 0.4-0.5l. Przelewamy do rondelka zostawiając sobie ok 0.5 szklanki. Gotujemy z dodatkiem syropu trzcinowego oraz mięty. W pozostałym napoju rozpuszczamy budyń oraz wsypujemy galaretkę. Mieszamy, a następnie przelewamy do gotującego się soku, skąd wcześniej wyjmujemy miętę. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę oraz białą czekoladę. Mieszamy do momentu zgęstnienia sosu. Gotowy krem zostawiamy do lekkiego przestudzenia i wykorzystujemy do naszych ciast i tortów. 

Już jutro jeden z pomysłów na jego wykorzystanie:)

1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.