Pomysł zrodził się w mojej głowie wczoraj. Miałam taką ochotę na ciasto
francuskie, że z tego co akurat miałam w domu przyrządziłam taką oto
przekąskę :)
Składniki:
1 płat ciasta francuskiego (użyłam zakupionego w Lidlu)
8 małych pieczarek
1 pierś z kurczaka oprószona solą i pieprzem, pokrojona w kostkę
8x 0.5cm plasterków sera rolada ustrzycka
2 łyżki cebulki zapiekanej
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 małe jajko
łyżka sezamu
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Płat ciasta dzielimy na 8 kawałków. Każdy smarujemy w połowie (po przekątnej) przecierem pomidorowym zostawiając jeden róg czysty. Na posmarowany róg kładziemy plasterek sera żółtego, kilka kawałków pokrojonej piersi z kurczaka i jedną malutką pieczarkę. Solimy i pieprzymy.
3. Do tak przygotowanej koperty wsypujemy po odrobinie cebulki zapiekanej.
Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w
nagrzanym do 200st C piekarniku ok 15-20 minut. Koperty smakują zarówno
same jak i z ketchupem lub barszczem.
Składniki:
1 płat ciasta francuskiego (użyłam zakupionego w Lidlu)
8 małych pieczarek
1 pierś z kurczaka oprószona solą i pieprzem, pokrojona w kostkę
8x 0.5cm plasterków sera rolada ustrzycka
2 łyżki cebulki zapiekanej
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 małe jajko
łyżka sezamu
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Płat ciasta dzielimy na 8 kawałków. Każdy smarujemy w połowie (po przekątnej) przecierem pomidorowym zostawiając jeden róg czysty. Na posmarowany róg kładziemy plasterek sera żółtego, kilka kawałków pokrojonej piersi z kurczaka i jedną malutką pieczarkę. Solimy i pieprzymy.
2. Trzy posmarowane rogi zlepiamy ze sobą na górze, delikatnie możemy również zlepić boki, żeby ser nam nie uciekł.
Nadzienie bardzo mi się podoba ;) A koperty kuszą wyglądem ;)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania:)
Usuń