Prosta zapiekanka ziemniaczana doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe.
Składniki:
Na tortownicę o śr. 24 cm
10 dużych ziemniaków
6 dużych cebul
30 dkg kiełbasy w plasterkach, np. krakowskiej
30 dkg sera żółtego w kawałku
5 łyżek cebulki zapiekanej
sól, pieprz, tłuszcz do wysmarowania tortownicy- np. margaryna
1/3 kostki margaryny zwykłej, np. Palma
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Można to
zrobić na tarce do krojenia ogórków lub w robocie kuchennym. Ważne by
nie były zbyt grube. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki, tak by
"pióra" były jak najdłuższe. Smażymy na margarynie z odrobiną soli i
pieprzu na złoty kolor. Usmażoną łączymy z ziemniakami i 2 łyżkami
cebulki zapiekanej, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Wykładamy do
tortownicy układając kiełbasę pomiędzy warstwy. Wstawiamy do nagrzanego
do 200 st C piekarnika na 2 godziny. Po tym czasie posypujemy startym
żółtym serem i resztą cebulki zapiekanej i wstawiamy na 5 minut,
Najlepiej smakuje zaraz po wyciągnięciu z piekarnika:)
Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)
Genialne!
OdpowiedzUsuń