Bardzo smaczna odmiana kupnych wafelków kinder bueno. Zadowolą każdego łasucha.
Składniki:
Na ok 12 sztuk:
1 opakowanie wafli okrągłych o śr. ok 8cm
100g orzechów laskowych
0,5 szklanki mleka w proszku
150g masła
1/4 szklanki śmietanki 30%
1/4 szklanki mleczka kokosowego
1 cukier waniliowy
kilka kropel olejku waniliowego Dr Oetker
3 łyżeczki miodu wielokwiatowego
Polewa:
2 białe czekolady
1/3 szklanki mleka
orzechy laskowe do dekoracji
Sposób przygotowania:
Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier waniliowy oraz olejek i mieszamy na małym ogniu do całkowitego połączenia składników. Następnie do wysokiego pojemnika wsypujemy orzechy i zalewamy ciepłym masłem. Blendujemy. Po ok. minucie dolewamy śmietankę oraz mleczko kokosowe, a następnie mleko w proszku. Dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Krem przekładamy do lodówki na 15 minut, po czym smarujemy wafelek z jednej strony i przykładamy drugim. Odstawiamy ponownie do stwardnienia. Białe czekolady topimy z dodatkiem mleka. W ciepłej polewie, za pomocą patyczka od szaszłyka zanurzamy każdy wafelek i pozostawiamy w pionowej pozycji do zastygnięcia czekolady. Dekorujemy orzechami laskowymi.
Składniki:
Na ok 12 sztuk:
1 opakowanie wafli okrągłych o śr. ok 8cm
100g orzechów laskowych
0,5 szklanki mleka w proszku
150g masła
1/4 szklanki śmietanki 30%
1/4 szklanki mleczka kokosowego
1 cukier waniliowy
kilka kropel olejku waniliowego Dr Oetker
3 łyżeczki miodu wielokwiatowego
Polewa:
2 białe czekolady
1/3 szklanki mleka
orzechy laskowe do dekoracji
Sposób przygotowania:
Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier waniliowy oraz olejek i mieszamy na małym ogniu do całkowitego połączenia składników. Następnie do wysokiego pojemnika wsypujemy orzechy i zalewamy ciepłym masłem. Blendujemy. Po ok. minucie dolewamy śmietankę oraz mleczko kokosowe, a następnie mleko w proszku. Dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Krem przekładamy do lodówki na 15 minut, po czym smarujemy wafelek z jednej strony i przykładamy drugim. Odstawiamy ponownie do stwardnienia. Białe czekolady topimy z dodatkiem mleka. W ciepłej polewie, za pomocą patyczka od szaszłyka zanurzamy każdy wafelek i pozostawiamy w pionowej pozycji do zastygnięcia czekolady. Dekorujemy orzechami laskowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.