Mąż zażyczył sobie hamburgery, a że kupne bułki niespecjalnie mi
smakują, to postanowiłam upiec swoje. Pierwsze mi nie smakowały, były za
twarde, te smakują idealnie dlatego dzielę się z Wami przepisem.
Składniki:
Na 10 bułek:
700g mąki pszennej
250 ml mleka + 2 łyżki
150 ml przegotowanej ciepłej wody
3 łyżki mleka w proszku
2 łyżeczki cukru
4 łyżki roztopionego masła
1 łyżeczka soli
3 dkg drożdży
2 jajka
sezam
700g mąki pszennej
250 ml mleka + 2 łyżki
150 ml przegotowanej ciepłej wody
3 łyżki mleka w proszku
2 łyżeczki cukru
4 łyżki roztopionego masła
1 łyżeczka soli
3 dkg drożdży
2 jajka
sezam
Sposób przygotowania:
1. Pół szklanki letniego mleka łączymy z drożdżami, cukrem i dwoma łyżkami
mąki. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji i odstawiamy na
godzinę. Po tym czasie resztę mąki przesiewamy, dodajemy przegotowaną
wodę, resztę ciepłego mleka, przesiane mleko w proszku, sól, jedno całe
jajko i jedno białko oraz zaczyn z drożdży i wyrabiamy ok 15 minut ręką.
Dodajemy roztopione masło, wyrabiamy kolejne 10 minut. Odstawiamy w
ciepłym miejscu przykryte bawełnianą ściereczką na ok 2 godziny.
2. Jeśli ciasto podwoi swoją objętość możemy zabrać się za formowanie bułek.
3. Ciasto dzielimy na 10 części. Każdą formujemy na kształt kulki,
najlepiej trzymać w jednej ręce, naciągać boki i zwijać pod spód- wtedy
bułki są prawie idealnie okrągłe.
4. Każdą bułkę delikatnie spłaszczamy i smarujemy roztrzepanym z dwoma
łyżkami mleka żółtkiem i posypujemy sezamem. Odstawiamy na 15 minut pod
ściereczką,żeby troszkę wyrosły i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do
200st na ok 15- 20 minut. Bułki są mięciutkie i śmiało można je zjeść na
drugi dzień na śniadanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.