Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 5 listopada 2014

Hamburgerowe bułki z sezamem

Mąż zażyczył sobie hamburgery, a że kupne bułki niespecjalnie mi smakują, to postanowiłam upiec swoje. Pierwsze mi nie smakowały, były za twarde, te smakują idealnie dlatego dzielę się z Wami przepisem.


Składniki:

Na 10 bułek:
700g mąki pszennej
250 ml mleka + 2 łyżki
150 ml przegotowanej ciepłej wody
3 łyżki mleka w proszku
2 łyżeczki cukru
4 łyżki roztopionego masła
1 łyżeczka soli
3 dkg drożdży
2 jajka
sezam

Sposób przygotowania:

1. Pół szklanki letniego mleka łączymy z drożdżami, cukrem i dwoma łyżkami mąki. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie resztę mąki przesiewamy, dodajemy przegotowaną wodę, resztę ciepłego mleka, przesiane mleko w proszku, sól, jedno całe jajko i jedno białko oraz zaczyn z drożdży i wyrabiamy ok 15 minut ręką. Dodajemy roztopione masło, wyrabiamy kolejne 10 minut. Odstawiamy w ciepłym miejscu przykryte bawełnianą ściereczką na ok 2 godziny.


2. Jeśli ciasto podwoi swoją objętość możemy zabrać się za formowanie bułek.

  3. Ciasto dzielimy na 10 części. Każdą formujemy na kształt kulki, najlepiej trzymać w jednej ręce, naciągać boki i zwijać pod spód- wtedy bułki są prawie idealnie okrągłe.


4. Każdą bułkę delikatnie spłaszczamy i smarujemy roztrzepanym z dwoma łyżkami mleka żółtkiem i posypujemy sezamem. Odstawiamy na 15 minut pod ściereczką,żeby troszkę wyrosły i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st na ok 15- 20 minut. Bułki są mięciutkie i śmiało można je zjeść na drugi dzień na śniadanie.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.