Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 29 listopada 2014

Zapiekane naleśniki warzywne z kiełbasą

Przepis na naleśniki "zaserwowała" koleżanka na zajęciach kulinarnych w szkole. Później zaginął i choć nie raz próbowałam sobie przypomnieć składniki, to nigdy nie odważyłam się ich przygotować. Po latach przepis odnalazł się zaplątany w stertę kartek, więc mogę się nim z Wami podzielić:)


Składniki:

Na ok 16 sztuk:
Naleśniki (przygotowywałam na patelni o śr. ok 20cm):
0,75l mleka
0,25l przegotowanej wody
2 jajka
1 płaska łyżeczka soli
ok 0,5kg mąki pszennej
1/3 szklanki oleju

Farsz:
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 średniego selera
1 mały por
1/2 średniej główki kapusty
60dkg kiełbasy lub boczku
30 dkg pieczarek
1 kremowy serek topiony (100g)
1 jajko
1 łyżka mąki
2 łyżki śmietany
sól, pieprz, oregano, papryka, maga do smaku
2 łyżki oleju

Wierzch:
4 łyżki śmietany
30 dkg sera żółtego w kawałku

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników przygotowujemy ciasto i smażymy cieniutkie naleśniki. Nie mogę być grube, bo będą pękać przy składaniu:)


2. Marchewkę, pietruszkę, seler pokroić w drobną kostkę, zalać 1/2 szklanki wody i 2 łyżkami oleju. Dusimy pod przykryciem.


 
3. Gdy warzywa troszkę zmiękną dodajemy pokrojony w pół plasterki por, kapustę pokrojoną w kostkę, pieczarki i kiełbasę. Dodajemy również przyprawy- wg własnego smaku i nadal dusimy.


 4. Gdy jarzyny będą już miękkie dodajemy wymieszany sos: Blendujemy koncentrat pomidorowy, śmietanę, jajko, mąkę oraz serek topiony. Wlewamy do jarzyn, mieszamy aż do zagotowania i odstawiamy do przestudzenia.


5. Farsz nakładamy na naleśniki. Zwijamy w trójkąty. Połowę sera żółtego ścieramy na drobnych oczkach i mieszamy ze śmietaną. Smarujemy każdego naleśnika, a wierzch posypujemy resztą startego na dużych oczkach sera. Wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i zapiekamy ok 15 minut. Smacznego!


Efekt końcowy:

2 komentarze:

  1. pamiętam te naleśniki, też gdzieś przepis mam i czasem robiłam ale dawno nie gościły u mnie na stole.
    niby tyle czasu minęło ale coś się ze szkoły jednak wyniosło he he :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja je zrobiłam raz po szkole, a później mi przepis przepadł... Kiedyś robię porządek w przepisach, patrzę a tam zwinięta karteczka, a na niej właśnie one:) Od razu zrobiłam:)

      Usuń

Twój komentarz jest niezwykle cenny! Wyraź swoją opinię i spraw, by zaufało mi więcej osób :)