Przepis na naleśniki "zaserwowała" koleżanka na zajęciach kulinarnych w
szkole. Później zaginął i choć nie raz próbowałam sobie przypomnieć
składniki, to nigdy nie odważyłam się ich przygotować. Po latach przepis
odnalazł się zaplątany w stertę kartek, więc mogę się nim z Wami
podzielić:)
Składniki:
Na ok 16 sztuk:
Naleśniki (przygotowywałam na patelni o śr. ok 20cm):
0,75l mleka
0,25l przegotowanej wody
2 jajka
1 płaska łyżeczka soli
ok 0,5kg mąki pszennej
1/3 szklanki oleju
Farsz:
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 średniego selera
1 mały por
1/2 średniej główki kapusty
60dkg kiełbasy lub boczku
30 dkg pieczarek
1 kremowy serek topiony (100g)
1 mały przecier pomidorowy
1 jajko
1 łyżka mąki
2 łyżki śmietany
sól, pieprz, oregano, papryka, maga do smaku
2 łyżki oleju
Wierzch:
4 łyżki śmietany
30 dkg sera żółtego w kawałku
Naleśniki (przygotowywałam na patelni o śr. ok 20cm):
0,75l mleka
0,25l przegotowanej wody
2 jajka
1 płaska łyżeczka soli
ok 0,5kg mąki pszennej
1/3 szklanki oleju
Farsz:
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 średniego selera
1 mały por
1/2 średniej główki kapusty
60dkg kiełbasy lub boczku
30 dkg pieczarek
1 kremowy serek topiony (100g)
1 mały przecier pomidorowy
1 jajko
1 łyżka mąki
2 łyżki śmietany
sól, pieprz, oregano, papryka, maga do smaku
2 łyżki oleju
Wierzch:
4 łyżki śmietany
30 dkg sera żółtego w kawałku
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników przygotowujemy ciasto i smażymy cieniutkie naleśniki. Nie mogę być grube, bo będą pękać przy składaniu:)
2. Marchewkę, pietruszkę, seler pokroić w drobną kostkę, zalać 1/2 szklanki wody i 2 łyżkami oleju. Dusimy pod przykryciem.
3. Gdy warzywa troszkę zmiękną dodajemy pokrojony w pół plasterki por, kapustę pokrojoną w kostkę, pieczarki i kiełbasę. Dodajemy również przyprawy- wg własnego smaku i nadal dusimy.
5. Farsz nakładamy na naleśniki. Zwijamy w trójkąty. Połowę sera żółtego ścieramy na drobnych oczkach i mieszamy ze śmietaną. Smarujemy każdego naleśnika, a wierzch posypujemy resztą startego na dużych oczkach sera. Wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i zapiekamy ok 15 minut. Smacznego!
Efekt końcowy:
pamiętam te naleśniki, też gdzieś przepis mam i czasem robiłam ale dawno nie gościły u mnie na stole.
OdpowiedzUsuńniby tyle czasu minęło ale coś się ze szkoły jednak wyniosło he he :D
No ja je zrobiłam raz po szkole, a później mi przepis przepadł... Kiedyś robię porządek w przepisach, patrzę a tam zwinięta karteczka, a na niej właśnie one:) Od razu zrobiłam:)
Usuń