Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 5 listopada 2014

Domowy krem Kinder Bueno

Chyba każdy z nas choć raz spróbował batonika Kinder Bueno i marzył o następnym. W ciąży, to była moja największa zachcianka. Teraz postanowiłam wykonać w domu swój własny krem.


Składniki:

150g orzechów laskowych
1 szklanka mleka w proszku
250g masła
125 ml śmietanki 30%
125 ml mleczka kokosowego
2 cukry waniliowe
1/2 olejku waniliowego Dr Oetker
5 łyżeczek miodu wielokwiatowego


Sposób przygotowania:

Orzechy siekamy i prażymy w piekarniku lub na patelni. Masło rozpuszczamy wraz z dodatkiem cukrów waniliowych i olejku. Gotowym zalewamy uprażone orzechy. Blendujemy. Do masy dodajemy śmietankę, miód oraz mleczko kokosowe. Nadal mieszamy. Na końcu powoli dodajemy po odrobinie mleka w proszku cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Gotowy krem przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce. Z podanej liczby składników wychodzi ok 70 dkg masy.


1 komentarz:

  1. fajny pomysł :)
    uwielbiam Kinder Bueno dlatego przepis sobie musze zapiać :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.