Nigdy nie przypuszczałam, że kasza manna w słodkościach jest tak dobra.
Użyłam jej dziś do swoich tarteletek i jestem mile zaskoczona:)
Składniki:
Na dwie porcje (formy o śr. ok 10cm)
1 szklanka mąki
60g margaryny
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka śmietany 30%
Masa:
1 szklanka mleka cynamonowego
4 łyżki kaszy manny
2 łyżki cukru kryształu
1 duże jabłko+ 2 małe
cynamon w proszku
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy posiekaną na mniejsze cząstki margarynę, żółtko, śmietanę oraz cukier. Całość siekamy, a następnie ugniatamy dłońmi. Gotowe odstawiamy w woreczku na 15 minut do zamrażarki.
Składniki:
Na dwie porcje (formy o śr. ok 10cm)
1 szklanka mąki
60g margaryny
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka śmietany 30%
Masa:
1 szklanka mleka cynamonowego
4 łyżki kaszy manny
2 łyżki cukru kryształu
1 duże jabłko+ 2 małe
cynamon w proszku
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy posiekaną na mniejsze cząstki margarynę, żółtko, śmietanę oraz cukier. Całość siekamy, a następnie ugniatamy dłońmi. Gotowe odstawiamy w woreczku na 15 minut do zamrażarki.
2. Lekko zmrożone ciasto wałkujemy przez folię spożywczą i wykrawamy odrobinę większe krążki niż foremki do tarteletek.
3. Wylepiamy wysmarowane tłuszczem foremki, nakłuwamy i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 170st C.
4. Laskę cynamonu zalewamy mlekiem na całą noc. W momencie przygotowywania
deseru, wyciągamy laskę cynamonu, a mleko zagotowujemy z 2 łyżkami
cukru. Do gotującego się dodajemy kaszę oraz starte duże jabłko.
Mieszamy do momentu zagotowania.
5. Podpieczone ciasto wyciągamy, nakładamy ugotowany krem z kaszy manny i
układamy na wierzch pokrojone na małe cząstki jabłka. Posypujemy
delikatnie cynamonem i wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 20 minut.
Smacznego!
Efekt końcowy:
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńprezentuje się apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się :)
UsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuńI bardzo smaczna, zachęcam do wypróbowania:) A już niedługo pojawi się kolejna propozycja na wykorzystanie kaszy- oczywiście jak się uda:)
Usuńprzyznam że kasza manna to nie za dobrze mi się kojarzyła, ale od pewnego momentu doceniam ją w kuchni :)
OdpowiedzUsuńtarty uwielbiam ale te bardziej na słono, może kiedyś wypróbuję i taki przepis :)
Madzia ja też nie byłam przekonana, a teraz czy to gryczana czy manna w deserze- wszystko pochłaniam :D Dziś robiłam manne słoneczka, też smaczne :D
Usuń