Sałatkę wykombinowałam "na szybko", jak to zwykle u mnie ostatnio bywa.
Makaron i jajka gotują się same, reszta składników wymaga tylko lekkiej
"obróbki", więc smaczną przekąskę mamy gotową raz dwa!
Składniki:
1 opakowanie tortellini z szynką (250g)
1 mały słoiczek selera wybornego
6 jajek
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku konserwowego
3 ogórki kiszone
2 pęczki szczypiorku
ok. 4-5 łyżek majonezu (zależy od jego gęstości)
sól, pieprz- do smaku
3 łyżki oleju lub oliwy
Sposób przygotowania:
1. W średniej wielkości garnku nastawiamy osoloną wodę na pierożki z dodatkiem 3 łyżek oleju lub oliwy. Tortellini wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok 14 minut- do miękkości, co jakiś czas mieszając. W osobnym rondelku gotujemy jajka "na twardo"- ok. 12 minut.
2. Do odcedzonych i przestudzonych pierożków dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki, jajka na twardo, dodajemy przepłukane i odcedzone składniki z puszek czyli kukurydzę i groszek oraz selera. Szczypiorek drobno siekamy i również w całości dodajemy do sałatki.
3. Wcześniejsze składniki łączymy z majonezem oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!
Składniki:
1 opakowanie tortellini z szynką (250g)
1 mały słoiczek selera wybornego
6 jajek
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku konserwowego
3 ogórki kiszone
2 pęczki szczypiorku
ok. 4-5 łyżek majonezu (zależy od jego gęstości)
sól, pieprz- do smaku
3 łyżki oleju lub oliwy
Sposób przygotowania:
1. W średniej wielkości garnku nastawiamy osoloną wodę na pierożki z dodatkiem 3 łyżek oleju lub oliwy. Tortellini wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok 14 minut- do miękkości, co jakiś czas mieszając. W osobnym rondelku gotujemy jajka "na twardo"- ok. 12 minut.
2. Do odcedzonych i przestudzonych pierożków dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki, jajka na twardo, dodajemy przepłukane i odcedzone składniki z puszek czyli kukurydzę i groszek oraz selera. Szczypiorek drobno siekamy i również w całości dodajemy do sałatki.
3. Wcześniejsze składniki łączymy z majonezem oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńI równie pysznie smakuje:) Dziękuję!
UsuńBardzo nie lubię 'wymemłanych' w misce sałatek (nawet tych 'najlepszych na świecie') gdyż wyglądają nieapetycznie... Ale Twoja... Przyznam się, że zjadłabym z wielką chęcią- fantastycznie ją uformowałaś, dzięki czemu wygląda smacznie i zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńI mi nie wszystkie smakują, ale czasami sytuacja i takich wymaga:) Prawdą jest niestety, że najpierw jedzą oczy, a dopiero później my:)
Usuńszkoda, że nie pozwalasz skopiować swoich przepisów do worda. Chciałam przenieść przepis i wydrukować, żeby włożyć do swojego segregatora z przepisami do wypróbowania. A tak - przepis pewnie będzie zapomniany przeze mnie bo z internetu korzystam tylko na nocnym dyżurze w pracy (tylko wtedy mam na to czas), a przepisywać nie mam możliwości.
OdpowiedzUsuńAnonimie- napisz proszę do mnie wiadomość :)
UsuńJa też czytam w pracy na nocnym dyżurze i jestem zawiedziona, że nie mogę wydrukować tego przepisu. Przykro...
OdpowiedzUsuń