Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 4 listopada 2014

Nadziewane łódki cukiniowe

Mając do dyspozycji kilka cukinii można wyczarować wiele dań. Ja postanowiłam swoje wykorzystać na takie nadziewane łódeczki.


Składniki:

Na 4 porcje:
2 duże cukinie
ok 600g gotowanego i zmielonego mięsa drobiowego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 średnie pomidory
1 średniej wielkości papryka czerwona
10 dużych pieczarek
40 dkg sera żółtego startego na średnich oczkach
1 pęczek natki pietruszki


Sposób przygotowania:

Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy. Przekrawamy na pół i nadziewamy mielonym mięsem drobiowym. Pieczarki myjemy, kroimy na talarki i smażymy na łyżce oleju razem z posiekaną cebulką i czosnkiem. Pomidora kroimy w plasterki, paprykę w paski. Siekamy pietruszkę. Na uzupełnione mięsem cukinie nakładamy pieczarki, plasterki pomidora, paseczki papryki i posypujemy natką pietruszki. Całość przykrywamy połową sera i zapiekamy ok 25 minut w nagrzanym do 180 st C piekarniku. Po tym czasie nakładamy resztę sera i zapiekamy jeszcze ok. 5 minut.

Czas zapiekania w dużej mierze zależy od grubości i wielkości cukinii. Trzeba sprawdzać, żeby nie była ona zbyt miękka, ani też zbyt twarda.  





1 komentarz:

  1. Bardzo lubię faszerowaną cukinię, tam naprawdę pasuje wszystko. Twoja bardzo apetycznie wygląda, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.