Mając do dyspozycji kilka cukinii można wyczarować wiele dań. Ja postanowiłam swoje wykorzystać na takie nadziewane łódeczki.
Składniki:
Na 4 porcje:
2 duże cukinie
ok 600g gotowanego i zmielonego mięsa drobiowego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 średnie pomidory
1 średniej wielkości papryka czerwona
10 dużych pieczarek
40 dkg sera żółtego startego na średnich oczkach
1 pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy. Przekrawamy na pół i nadziewamy
mielonym mięsem drobiowym.
Pieczarki myjemy, kroimy na talarki i smażymy na łyżce oleju razem z
posiekaną cebulką i czosnkiem.
Pomidora kroimy w plasterki, paprykę w paski. Siekamy pietruszkę.
Na uzupełnione mięsem cukinie nakładamy pieczarki, plasterki pomidora,
paseczki papryki i posypujemy natką pietruszki. Całość przykrywamy
połową sera i zapiekamy ok 25 minut w nagrzanym do 180 st C piekarniku.
Po tym czasie nakładamy resztę sera i zapiekamy jeszcze ok. 5 minut.
Czas zapiekania w dużej mierze zależy od grubości i wielkości cukinii.
Trzeba sprawdzać, żeby nie była ona zbyt miękka, ani też zbyt twarda.
Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)
Bardzo lubię faszerowaną cukinię, tam naprawdę pasuje wszystko. Twoja bardzo apetycznie wygląda, zjadłabym :)
OdpowiedzUsuń