Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 6 listopada 2014

Naleśniki z serem i kremem pomarańczowym

Naleśniki ze słodkim serem przypominają mi te które jadłam u Mamy. Swoje jednak staram się troszkę urozmaicać.


Składniki:

Na ok 10 sztuk:
Ciasto:
1.5 szklanki mleka
1 jajko
1 szklanka mąki
0,5 szklanki wody mineralnej
1/4 szklanki oleju rzepakowego
szczypta soli
1 op. cukru waniliowego
1 szklanka płatków owsianych

Farsz:
1 kostka sera białego chudego (250g)
2 żółtka
1 cukier waniliowy
0.5 szklanki cukru kryształu

Szklanka kremu pomarańczowego:
2 duże pomarańcze
1/2 cytryny
110g cukru kryształu
125g masła
2 żółtka

olej do smażenia


Sposób przygotowania:

Składniki na naleśniki mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wylewamy ciasto na naleśnika i posypujemy odrobiną płatków owsianych. Przewracamy na drugą stronę i delikatnie opiekamy. Postępujemy tak do końca ciasta. Ser mieszamy z żółtkami oraz cukrami. Smarujemy nim każdy naleśnik i zwijamy w kopertę. Opiekamy w grillu elektrycznym. Polewamy kremem pomarańczowym, dekorujemy miętą. Krem pomarańczowy: Pomarańcze myjemy, z jednej ścieramy skórkę, a następnie wygniatamy sok z obu pomarańczy i cytryny. Przelewamy do rondelka i gotujemy wraz z otartą skórką na wolnym ogniu ok 10-15 minut. Dodajemy cukier oraz masło i ponownie mieszamy aż do rozpuszczenia składników. Na koniec dodajemy roztrzepane żółtka i mieszamy do momentu aż krem zacznie nam gęstnieć (ok 20 minut).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Twój komentarz jest niezwykle cenny! Wyraź swoją opinię i spraw, by zaufało mi więcej osób :)