Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

poniedziałek, 3 listopada 2014

Placek królewski

Przepis otrzymała moja Mama, żeby nie skłamać powiem że około 30 lat temu:) 
Sezon na jabłka trwa, więc polecam tym bardziej:)



Składniki:

Blaszka 32 x 21,5cm
Ciasto:
50 dkg mąki pszennej tortowej
20 dkg masła
4 żółtka
15 dkg cukru pudru
8 łyżek mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej

Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
1 szklanka wody
30 dkg cukru kryształu
otarta skórka i sok z jednej cytryny
1 galaretka cytrynowa

Polewa:
1/2 kostki margaryny
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao


Sposób przygotowania:

1. Ciasto: Mąkę posiekać z masłem, cukrem pudrem, proszkiem i sodą oczyszczoną. Do tego dodać żółtka i mleko, szybko zagnieść i podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki, nakłuć widelcem i piec ok. 25 minut w temp. 180-190 st C.
2. Masa jabłkowa: Wodę zagotować z cukrem tak by po nabraniu na łyżkę ciągła się jak nitka. Roztrzepać trzepaczką, dodać kg obranych i startych na grubych oczkach jabłek, skórkę oraz sok z cytryny. Smażymy do miękkości jabłek, wsypujemy galaretkę i mieszamy. Studzimy. 
3. Polewa: Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier puder i mieszamy. Na końcu dodajemy kakao i energicznie mieszamy do połączenia składników. Placki przekładamy chłodną masą jabłkową, wierzch polewamy ciepłą polewą. Odstawiamy do zastygnięcia. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.