Przepis otrzymała moja Mama, żeby nie skłamać powiem że około 30 lat temu:)
Sezon na jabłka trwa, więc polecam tym bardziej:)
Składniki:
Blaszka 32 x 21,5cm
Ciasto:
50 dkg mąki pszennej tortowej
20 dkg masła
4 żółtka
15 dkg cukru pudru
8 łyżek mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
1 szklanka wody
30 dkg cukru kryształu
otarta skórka i sok z jednej cytryny
1 galaretka cytrynowa
Polewa:
1/2 kostki margaryny
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
1. Ciasto:
Mąkę posiekać z masłem, cukrem pudrem, proszkiem i sodą oczyszczoną. Do
tego dodać żółtka i mleko, szybko zagnieść i podzielić na 3 części.
Każdą rozwałkować na wielkość blaszki, nakłuć widelcem i piec ok. 25
minut w temp. 180-190 st C.
2. Masa jabłkowa:
Wodę zagotować z cukrem tak by po nabraniu na łyżkę ciągła się jak
nitka. Roztrzepać trzepaczką, dodać kg obranych i startych na grubych
oczkach jabłek, skórkę oraz sok z cytryny. Smażymy do miękkości jabłek,
wsypujemy galaretkę i mieszamy. Studzimy.
3. Polewa:
Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier puder i mieszamy. Na końcu
dodajemy kakao i energicznie mieszamy do połączenia składników.
Placki przekładamy chłodną masą jabłkową, wierzch polewamy ciepłą
polewą. Odstawiamy do zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.