Pieczeń drobiowa z dodatkiem kaszy gryczanej, śliwek i pieczarek. Doskonała w smaku zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
1 szklanka gotowanej kaszy gryczanej
25 dkg drobiowego mięsa mielonego
5 dkg śliwek suszonych kalifornijskich
20 dkg pieczarek
2 łyżki oleju
sól
pieprz
1 jajko
3 łyżki śmietany 18%
Sposób przygotowania:
Na formę keksową 20x10cm
Pieczarki myjemy, oddzielamy korzonki. Główki w całości obsmażamy na
oleju, delikatnie posolone.
Korzonki kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy. Dodajemy mięso mielone,
smażymy. Do usmażonych dodajemy kaszę gryczaną, pokrojone drobno
śliwki, śmietanę i jajko. Mieszamy. Połowę masy wylewamy do wysmarowanej
masłem i wysypanej bułką tartą keksówki. Przez środek układamy pionowo
przysmażone główki pieczarek. Zalewamy pozostałą masą. Pieczemy w
nagrzanym do 220st C ok 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.