Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 4 listopada 2014

Pieczeń gryczana z pieczarkami i śliwką

Pieczeń drobiowa z dodatkiem kaszy gryczanej, śliwek i pieczarek. Doskonała w smaku zarówno na ciepło jak i na zimno.


Składniki:

1 szklanka gotowanej kaszy gryczanej
25 dkg drobiowego mięsa mielonego
5 dkg śliwek suszonych kalifornijskich

20 dkg pieczarek
2 łyżki oleju
sól
pieprz
1 jajko
3 łyżki śmietany 18%


Sposób przygotowania:

Na formę keksową 20x10cm Pieczarki myjemy, oddzielamy korzonki. Główki w całości obsmażamy na oleju, delikatnie posolone. Korzonki kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy. Dodajemy mięso mielone, smażymy. Do usmażonych dodajemy kaszę gryczaną, pokrojone drobno śliwki, śmietanę i jajko. Mieszamy. Połowę masy wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki. Przez środek układamy pionowo przysmażone główki pieczarek. Zalewamy pozostałą masą. Pieczemy w nagrzanym do 220st C ok 20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.