Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 20 listopada 2014

Drożdżowe bułeczki na ciepło

Pulchne, delikatne i z farszem w środku. Stanowią doskonałą przekąskę, a z dodatkiem sosu czosnkowego wywołają prawdziwy zachwyt na twarzach Domowników i Gości.


Składniki:

Na ok. 35 sztuk
Ciasto:
5 szklanek mąki + ok 1 szklanka do podsypywania
2 szklanki mleka
10 dkg drożdży świeżych
1/2 szklanki oleju
4 łyżki cukru kryształu
1/2 płaskiej łyżeczki soli

Farsz:
2 średniej wielkości piersi z kurczaka
15 dkg pieczarek
1 duża cebula
1 puszka kukurydzy (ok 200g)
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka przyprawy gyros
Po pół płaskiej łyżeczki: soli, pieprzu, papryczki ostrej, kurkumy, curry oraz czosnku
 

Wierzch:
1 jajko
20dkg sera żółtego w kawałku


Sposób przygotowania:

1. Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże oraz cukier, mieszamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, rozczyn mleczno- drożdżowy oraz olej. Całość wyrabiamy łyżką i pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem, w ciepłym miejscu.
2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na oleju, Doprawiamy przyprawami i mieszamy. Dodajemy cebulkę drobno pokrojoną oraz pieczarki. Całość smażymy aż do wyparowania wody. Wsypujemy przepłukaną i odcedzoną kukurydzę. 


3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy na blacie podsypanym mąką. Dzielimy na pół, wałkujemy. Dużym kubkiem wykrawamy krążki, nakładamy farsz, przykrywamy drugim, zlepiamy tworząc szerokie krawędzie.


4. Szklanką wycinamy małe bułeczki. Pozostałe ciasto ponownie wyrabiamy i wałkujemy, aż do końca:) 


5. Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy startym serem. Pozostawiamy ok 30 minut do ponownego wyrośnięcia i pieczemy ok 15 minut w temp. 180st C. 





Efekt końcowy:



9 komentarzy:

  1. Wspaniale wyglądają, oj zjadłbym taką bułeczkę na śniadanie z wielką chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. a jeszcze lepiej smakują- koniecznie maczane w sosie czosnkowym :)

      Usuń
    2. Tym sosem czosnkowym tylko dodatkowo mnie przekonałaś. ;) Przepis zapisany. :))

      Usuń
    3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    4. Czekam na efekty i jeśli tylko się da- na zdjęcie:) Będzie mi miło umieścić je w mojej galerii:)

      Usuń
  3. Szybko się za nie zabrałam. :) Muszę przyznać, że to jeden z moich lepszych drożdżowych wypieków na słono. Dziękuję za ten przepis. :)

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2014/11/nadziane-buki-drozdzowe-z-serem.html

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.