Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 8 listopada 2014

Pierożki ze szpinakiem

Na takiego pierogi nachodziło mnie już od pewnego czasu, ale ciągle wypadało coś innego... Są jednak bardzo smaczne, więc na pewno jeszcze kiedyś je zrobię:)


Składniki:

Na ok 40 pierożków

Ciasto:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki letniej przegotowanej wody
1 małe jajko
1 płaska łyżeczka soli
szczypta kurkumy

Farsz:
100g szpinaku rozdrobnionego (mrożony)
100g serka ricotta
50g pokrojonego w pół talarki pora
szczypta soli

Kilka łyżek śmietanki 30%


Sposób przygotowania:

1. Ciasto: Mąkę przesiewamy, solimy i dodajemy odrobinę kurkumy. Wbijamy jajko i powoli dolewamy przegotowaną wodę ciągle siekając całość nożem. Wyrabiamy ciasto, wałkujemy na grubość ok 3mm i kroimy na kwadraty (ok. 4x4cm). 
2. Farsz: Odmrożony szpinak łączymy z pokrojonym porem i serkiem ricotta. Doprawiamy solą do smaku. 

3. Na każdym kwadracie dajemy po odrobinie farszu i zlepiamy. Możemy dodatkowo przygnieść boki widelcem. Pierogi wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę i gotujemy ok 3 minuty od momentu jak wszystkie wypłyną na wierzch. Podajemy polane śmietanką 30%.

Ps. By farsz był twardszy należy odcedzić rozmrożony szpinak przed połączeniem go z ricottą. 

1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.