Na takiego pierogi nachodziło mnie już od pewnego czasu, ale ciągle
wypadało coś innego... Są jednak bardzo smaczne, więc na pewno jeszcze
kiedyś je zrobię:)
Składniki:
Na ok 40 pierożków
Ciasto:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki letniej przegotowanej wody
1 małe jajko
1 płaska łyżeczka soli
szczypta kurkumy
Farsz:
100g szpinaku rozdrobnionego (mrożony)
100g serka ricotta
50g pokrojonego w pół talarki pora
szczypta soli
Kilka łyżek śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
1. Ciasto:
Mąkę przesiewamy, solimy i dodajemy odrobinę kurkumy. Wbijamy jajko i
powoli dolewamy przegotowaną wodę ciągle siekając całość nożem.
Wyrabiamy ciasto, wałkujemy na grubość ok 3mm i kroimy na kwadraty (ok.
4x4cm).
2. Farsz:
Odmrożony szpinak łączymy z pokrojonym porem i serkiem ricotta.
Doprawiamy solą do smaku.
3. Na każdym kwadracie dajemy po odrobinie farszu i zlepiamy. Możemy
dodatkowo przygnieść boki widelcem.
Pierogi wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę i gotujemy ok 3 minuty od
momentu jak wszystkie wypłyną na wierzch. Podajemy polane śmietanką
30%.
Ps. By farsz był twardszy należy odcedzić rozmrożony szpinak przed połączeniem go z ricottą.
Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)
Moje smaki, zdecydowanie uwielbiam połączenie ricotty i szpinaku.
OdpowiedzUsuń