Torcik pomarańczowo- chałwowy to kolejny smakołyk bez pieczenia.
Szybkość i prostota, która daje nam prawdziwą ucztę i dla podniebienia i
dla oka.
Składniki:
Na tortownicę o śr. 16cm
Krem pomarańczowy:
3 średniej wielkości pomarańcze
1 budyń śmietankowy
1 łyżka syropu trzcinowego
1 galaretka pomarańczowa
120g margaryny np Kasia, Palma
Masa chałwowa:
1 opakowanie serka mascarpone (250g)
200g sera białego (może być sernikowy z wiaderka)
250g śmietanki 30%
3 pełne łyżki cukru pudru
1 galaretka pomarańczowa
40g chałwy orzechowej
Ponadto:
1 opakowanie ciastek orzechowych Hit
10dkg orzechów włoskich posiekanych
1 opakowanie ciastek oreo
1 tabliczka białej czekolady
Sposób przygotowania:
1. Spód tortownicy wykładamy folią spożywczą. Posypujemy połową posiekanych włoskich orzechów. Rozpuszczamy też jedną galaretkę pomarańczową w 3/4 szklanki wody. Pozostawiamy do ostygnięcia.
2. Z pomarańczy wygniatamy sok. Zostawiamy 1/2 kubka, do reszty dodajemy syrop trzcinowy i stawiamy na małym ogniu. Do odlanej części wsypujemy budyń i galaretkę, mieszamy. Mieszankę wlewamy na gotujący się sok. Dodajemy również pokrojoną na małe cząstki margarynę. Wszystko razem mieszamy aż do momentu gęstnienia masy.
3. 1/2 masy wylewamy na orzechy, układamy połowę ciastek Hitów,druga część kremu i druga warstwa hitów. Odstawiamy do zastygnięcia w zimnym miejscu.
4. Śmietankę ubijamy. Do usztywnionej dodajemy cukier puder, a następnie serek mascarpone i zmielony ser biały. Na końcu dodajemy pokruszoną chałwę oraz ostudzoną galaretkę. Masę mieszamy i wykładamy na krem pomarańczowy. Posypujemy drugą częścią orzechów i dociskamy ciastkami oreo. Schładzamy minimum godzinę przed podaniem. Całość polewamy rozpuszczoną białą czekoladą.
Składniki:
Na tortownicę o śr. 16cm
Krem pomarańczowy:
3 średniej wielkości pomarańcze
1 budyń śmietankowy
1 łyżka syropu trzcinowego
1 galaretka pomarańczowa
120g margaryny np Kasia, Palma
Masa chałwowa:
1 opakowanie serka mascarpone (250g)
200g sera białego (może być sernikowy z wiaderka)
250g śmietanki 30%
3 pełne łyżki cukru pudru
1 galaretka pomarańczowa
40g chałwy orzechowej
Ponadto:
1 opakowanie ciastek orzechowych Hit
10dkg orzechów włoskich posiekanych
1 opakowanie ciastek oreo
1 tabliczka białej czekolady
Sposób przygotowania:
1. Spód tortownicy wykładamy folią spożywczą. Posypujemy połową posiekanych włoskich orzechów. Rozpuszczamy też jedną galaretkę pomarańczową w 3/4 szklanki wody. Pozostawiamy do ostygnięcia.
2. Z pomarańczy wygniatamy sok. Zostawiamy 1/2 kubka, do reszty dodajemy syrop trzcinowy i stawiamy na małym ogniu. Do odlanej części wsypujemy budyń i galaretkę, mieszamy. Mieszankę wlewamy na gotujący się sok. Dodajemy również pokrojoną na małe cząstki margarynę. Wszystko razem mieszamy aż do momentu gęstnienia masy.
3. 1/2 masy wylewamy na orzechy, układamy połowę ciastek Hitów,druga część kremu i druga warstwa hitów. Odstawiamy do zastygnięcia w zimnym miejscu.
4. Śmietankę ubijamy. Do usztywnionej dodajemy cukier puder, a następnie serek mascarpone i zmielony ser biały. Na końcu dodajemy pokruszoną chałwę oraz ostudzoną galaretkę. Masę mieszamy i wykładamy na krem pomarańczowy. Posypujemy drugą częścią orzechów i dociskamy ciastkami oreo. Schładzamy minimum godzinę przed podaniem. Całość polewamy rozpuszczoną białą czekoladą.
Efekt końcowy:
Takie cudo bez pieczenia, jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuńtorcik prezentuje się świetnie! zapraszam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html
OdpowiedzUsuńAsiu torcik wygląda rewelacyjnie a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńDziękuję dziewczyny:) Był pyszny- nie zaprzeczam:)
UsuńŁał, wygląda absolutnie wspaniale :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie dziękuję:)
Usuń