Mieszkając tuż przy granicy z Podkarpaciem, nie można nie znać ich tradycyjnych potraw. Zwłaszcza tych naprawdę dobrych:)
Składniki:
Na 10 kotlecików:
30 dkg mięsa mielonego z szynki
1 woreczek kaszy gryczanej (100g)
1 jajko
1 cebula
4 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
bułka tarta do obtaczania
Sposób przygotowania:
Do gotującej się, osolonej wody wrzucamy woreczek kaszy gryczanej i gotujemy ok 10 minut na al dente. Odcedzamy, wysypujemy z woreczka i pozostawiamy na chwilkę do przestygnięcia. Następnie dodajemy mięso mielone, jajko, posiekaną cebulę i czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Z masy porcjujemy 10 kotletów, każdy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.
Tradycyjne hreczanyki podaje się z sosami: czosnkowym, grzybowym lub pomidorowym. Ja podałam je w towarzystwie gotowanej kapusty z grzybami i ziemniaczków.
Składniki:
Na 10 kotlecików:
30 dkg mięsa mielonego z szynki
1 woreczek kaszy gryczanej (100g)
1 jajko
1 cebula
4 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
bułka tarta do obtaczania
Sposób przygotowania:
Do gotującej się, osolonej wody wrzucamy woreczek kaszy gryczanej i gotujemy ok 10 minut na al dente. Odcedzamy, wysypujemy z woreczka i pozostawiamy na chwilkę do przestygnięcia. Następnie dodajemy mięso mielone, jajko, posiekaną cebulę i czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Z masy porcjujemy 10 kotletów, każdy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.
Tradycyjne hreczanyki podaje się z sosami: czosnkowym, grzybowym lub pomidorowym. Ja podałam je w towarzystwie gotowanej kapusty z grzybami i ziemniaczków.
Efekt końcowy:
Wyglądają smacznie. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Moniko!
Usuń