Dla zwolenników nietypowych kremów. Orange curd to doskonały dodatek do ciast i deserów.
Składniki:
Na ok 0.5l kremu:
4 duże pomarańcze
1 cytryna
220g cukru kryształu
250g masła
4 żółtka
Sposób przygotowania:
Pomarańcze dokładnie myjemy. Z dwóch ścieramy skórkę, a z wszystkich
wyciskamy sok. Wygniatamy także sok z 1 małej cytryny.
Do rondelka wlewamy sok i dodajemy skórkę z pomarańczy. Gotujemy na
wolnym ogniu ok 10-15 minut. Dodajemy cukier oraz masło i ponownie
mieszamy aż do rozpuszczenia składników. Na koniec dodajemy roztrzepane
żółtka i mieszamy do momentu aż krem zacznie nam gęstnieć (ok 20 minut).
Przelewamy do słoiczka i przestudzony przechowujemy w lodówce do tyg.
czasu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.