Robiąc krem nie miałam jeszcze dokładnego pomysłu na wykorzystanie go. Pomysł zrodził się kiedy w sklepie zobaczyłam wafle:)
Składniki:
Na ok 12 sztuk:
1 opakowanie wafli okrągłych o śr. ok 8cm
100g orzechów laskowych
0,5 szklanki mleka w proszku
150g masła
1/4 szklanki śmietanki 30%
1/4 szklanki mleczka kokosowego
1 cukier waniliowy
kilka kropel olejku waniliowego Dr Oetker
3 łyżeczki miodu wielokwiatowego
Polewa:
kostka margaryny
7 łyżek kakao
7 łyżek rumu
1/3 olejku rumowego
5 łyżek cukru pudru
1/2 białej czekolady
posiekane orzechy do posypania wierzchu
1 opakowanie wafli okrągłych o śr. ok 8cm
100g orzechów laskowych
0,5 szklanki mleka w proszku
150g masła
1/4 szklanki śmietanki 30%
1/4 szklanki mleczka kokosowego
1 cukier waniliowy
kilka kropel olejku waniliowego Dr Oetker
3 łyżeczki miodu wielokwiatowego
Polewa:
kostka margaryny
7 łyżek kakao
7 łyżek rumu
1/3 olejku rumowego
5 łyżek cukru pudru
1/2 białej czekolady
posiekane orzechy do posypania wierzchu
Sposób przygotowania:
Orzechy siekamy na drobno i prażymy na patelni.Masło, cukier waniliowy i
olejek topimy na niewielkim ogniu ciągle mieszając, aż się wszystko
ładnie połączy. Uprażone orzechy przesypujemy do blendera, zalewamy
roztopionym masłem i miksujemy ok minutę. Dodajemy śmietankę, miód i
mleczko kokosowe, cały czas mieszając dosypujemy mleko w proszku. Gotowy
krem odstawiamy na chwilę do lodówki, po czym wyciągamy i smarujemy
jeden krążek i przykładamy drugim. Odstawiamy do lodówki na 15 minut po
czym zanurzamy w przygotowanej polewie. Ja robiłam to za pomocą długiego
patyczka do szaszłyków.
Polewa:
W rondelku topimy margarynę, dodajemy kakao, cukier puder, olejek rumowy
i rum. Cały czas mieszamy na małym ogniu, żeby się nie przypaliło. W
ciepłej polewie zanurzać przygotowane wcześniej i schłodzone wafelki.
Pozostawić na stojąco do stężenia polewy, po czym rozpuścić białą
czekoladę, polać z jednej strony i posypać orzeszkami.
Mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń