Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 1 listopada 2014

Kruche ciasto ze śliwkami

Pomysł narodził się z myślą o tym, by wykorzystać śliwki, które od paru dni zalegały w lodówce...


Składniki:

Blaszka 24 x 36cm
Ciasto:
3 żółtka
250g mąki pszennej tortowej
130g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g cukru kryształu
1 płaska łyżka jogurtu naturalnego

Budyń:
2 budynie waniliowe
litr mleka 2%
4 łyżki cukru kryształu

Ok 30 średniej wielkości śliwek węgierek
Cynamon

Kruszonka:
50g cukru
50g margaryny
100g mąki pszennej


Sposób przygotowania:

Kruche ciasto: Mąkę siekamy z margaryną i proszkiem do pieczenia . Żółtka ucieramy z cukrem kryształem i jogurtem. Dodajemy powoli do ciasta, siekamy i szybko wyrabiamy dłońmi. Odkładamy na 30 min do zamrażarki. Kruszonka: Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą, jeśli są sypkie przekładamy do woreczka i ugniatamy w woreczku. Odkładamy do zamrażarki na 15 minut. Budyń gotujemy z cukrem według wskazówek na opakowaniu. Ciasto wyciągamy i wałkujemy troszkę większe niż wielkość blachy. Wykładamy spód i boki, dziurkujemy widelcem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (190st C) na 20 minut. Wyciągamy, zalewamy ciepłym budyniem, układamy połówki śliwek (miąższem do góry), posypujemy delikatnie cynamonem i na wierzch ścieramy zamrożoną kruszonkę. Wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 50 minut w temp. 170st C. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Ps. Jeszcze ciepłe ciasto wyśmienicie smakuje z gałką lodów waniliowych :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.