Pomysł narodził się z myślą o tym, by wykorzystać śliwki, które od paru dni zalegały w lodówce...
Składniki:
Blaszka 24 x 36cm
Ciasto:
3 żółtka
250g mąki pszennej tortowej
130g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g cukru kryształu
1 płaska łyżka jogurtu naturalnego
Budyń:
2 budynie waniliowe
litr mleka 2%
4 łyżki cukru kryształu
Ok 30 średniej wielkości śliwek węgierek
Cynamon
Kruszonka:
50g cukru
50g margaryny
100g mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Kruche ciasto:
Mąkę siekamy z margaryną i proszkiem do pieczenia . Żółtka ucieramy z
cukrem kryształem i jogurtem. Dodajemy powoli do ciasta, siekamy i
szybko wyrabiamy dłońmi. Odkładamy na 30 min do zamrażarki.
Kruszonka:
Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą, jeśli są sypkie przekładamy do
woreczka i ugniatamy w woreczku. Odkładamy do zamrażarki na 15 minut.
Budyń gotujemy z cukrem według wskazówek na opakowaniu.
Ciasto wyciągamy i wałkujemy troszkę większe niż wielkość blachy.
Wykładamy spód i boki, dziurkujemy widelcem. Wkładamy do nagrzanego
piekarnika (190st C) na 20 minut. Wyciągamy, zalewamy ciepłym budyniem,
układamy połówki śliwek (miąższem do góry), posypujemy delikatnie
cynamonem i na wierzch ścieramy zamrożoną kruszonkę. Wstawiamy ponownie
do piekarnika na ok 50 minut w temp. 170st C. Przestudzone ciasto
posypujemy cukrem pudrem.
Ps. Jeszcze ciepłe ciasto wyśmienicie smakuje z gałką lodów waniliowych :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.