Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 9 listopada 2014

Rolada z pesto i suszonymi pomidorami

Rolada z szynki z dodatkiem mielonego mięsa, pesto i pomidorów suszonych to idealne połączenie smaków na uroczysty obiad lub kolację.


Składniki:

Dla 6 osób:

1 kg chudej szynki wieprzowej
40 dkg szynki mielonej
100g pesto z bazylią
100g suszonych pomidorów
sól, pieprz do posypania rozbitego płatu szynki
Marynata:
1/4 szklanki oliwy z oliwek
Po łyżeczce suszonych ziół: bazylia, tymianek, oregano, zioła prowansalskie
Kolorowy pieprz na wierzch


Sposób przygotowania:

1. Szynkę myjemy i przekrawamy wzdłuż (nie do końca), tak by powstał nam jeden większy płat. Rozbijamy go na grubość ok 1 cm. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Z jednej smarujemy cienko zielonym pesto.


2. Mięso mielone łączymy z pozostałym pesto i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


3. Mięso rozsmarowujemy na płacie szynki i układamy pokrojone w paseczki suszone pomidory.


4. Mięso zwijamy w roladę i związujemy nicią spożywczą. Marynujemy w oliwie i przyprawach przez całą noc, następnie pieczemy w temp. 180st C przez 120 minut.





2 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.