Rolada z szynki z dodatkiem mielonego mięsa, pesto i pomidorów suszonych
to idealne połączenie smaków na uroczysty obiad lub kolację.
Składniki:
Dla 6 osób:
1 kg chudej szynki wieprzowej
40 dkg szynki mielonej
100g pesto z bazylią
100g suszonych pomidorów
sól, pieprz do posypania rozbitego płatu szynki
Marynata:
1/4 szklanki oliwy z oliwek
Po łyżeczce suszonych ziół: bazylia, tymianek, oregano, zioła prowansalskie
Kolorowy pieprz na wierzch
Sposób przygotowania:
1. Szynkę myjemy i przekrawamy wzdłuż (nie do końca), tak by powstał nam
jeden większy płat. Rozbijamy go na grubość ok 1 cm. Solimy i pieprzymy z
każdej strony. Z jednej smarujemy cienko zielonym pesto.
2. Mięso mielone łączymy z pozostałym pesto i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Mięso rozsmarowujemy na płacie szynki i układamy pokrojone w paseczki suszone pomidory.
4. Mięso zwijamy w roladę i związujemy nicią spożywczą. Marynujemy w oliwie
i przyprawach przez całą noc, następnie pieczemy w temp. 180st C przez
120 minut.
Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ale cudo!! Wspaniale przyrządzone mięso! Komplementy!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:) Mięsko było bardzo pyszne:)
Usuń