Składniki:
Na dwie keksówki o dł. ok 20cm.
60 dkg mąki pszennej
50 dkg mąki żytniej
1 szklanka płatków owsianych
1 płaska łyżka soli
750 ml przegotowanej, letniej wody
80g świeżych drożdży
0,5 szklanki oleju
1/4 szklanki sezamu
3/4 szklanki słonecznika łuskanego + do posypania po wierzchu
Sposób przygotowania:
1. Mąkę pszenną przesiewamy do dużej misy, dodajemy żytnią oraz płatki owsiane. Dodajemy sól, olej, oraz sezam i słonecznik.
2. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, wlewamy do mąki. Wyrabiamy ok 15 minut po czym przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Dłonie moczymy w ciepłej wodzie i rozdzielamy ciasto na dwie części. Keksówki smarujemy tłuszczem. (Ja użyłam jednej keksówki i tortownicy o śr. 16cm)
4. Chlebuś przekładamy do keksówek, smarujemy wodą, posypujemy ziarnami
słonecznika- pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok 20 minut.
Pieczemy najpierw 15 minut w temp. 210st C, a następnie ok 45 minut w
temp. 180st. C.
Efekt końcowy:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.