Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 5 listopada 2014

Sernik kokosowe bueno

To mój pierwszy sernik. Do jego pieczenia wykorzystałam pozostałości kremu bueno oraz kokos. Jest delikatny i rozpływa się w ustach.


Składniki:

Tortownica 24cm
150g herbatników kakaowych
100g orzechów włoskich
100g margaryny
3 łyżki cukru

500g sera białego
100ml mleka kokosowego
100ml śmietany kremówki 30%
120g cukru pudru
4 jajka
1 budyń śmietankowy
1/2 olejku śmietankowego
70g wiórek kokosowych
240g kremu bueno
100g margaryny palmy

1 czekolada mleczna
1/3 tabliczki białej czekolady
kilka orzechów do dekoracji

Masa kinder bueno:
100g orzechów laskowych
0,5 szklanki mleka w proszku
150g masła
1/4 szklanki śmietanki 30%
1/4 szklanki mleczka kokosowego
1 cukier waniliowy
kilka kropel olejku waniliowego Dr Oetker
3 łyżeczki miodu wielokwiatowego


Sposób przygotowania:

1. Spód: Herbatniki kruszymy wraz z dodatkiem orzechów. Margarynę topimy i łączymy z kruszonką. Spód tortownicy wykładamy papierem i masą ciasteczkową. Wkładamy do lodówki.


2. Ser: Żółtka, mleczko kokosowe, kremówkę, margarynę i cukier puder mieszamy mikserem. Dodajemy ser, budyń śmietankowy oraz olejek. Mieszamy. Masę serową dzielimy na dwie części. Jedną mieszamy z kokosem, drugą miksujemy z kremem kinder bueno.


3. Białka ubijamy ze szczyptą soli i również dzielimy na dwie części. Łączymy z jedną i drugą masą. Wykładamy na spód ciasteczkowy najpierw masę bueno, a następnie masę kokosową. Sernik pieczemy ok 60 minut w temp 180st, a następnie jeszcze 20 minut w temp 150st. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i wyciągamy sernik dopiero po ok 20 minutach. Polewa: Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Polewamy sernik, a następnie białą roztopioną czekoladą robimy wzorek pajęczyny i przeciągamy wzorek wykałaczką od środka na zewnątrz.


4. Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier waniliowy oraz olejek i mieszamy na małym ogniu do całkowitego połączenia składników. Następnie do wysokiego pojemnika wsypujemy orzechy i zalewamy ciepłym masłem. Blendujemy. Po ok. minucie dolewamy śmietankę oraz mleczko kokosowe, a następnie mleko w proszku. Dokładnie mieszamy, by nie było grudek.





4 komentarze:

  1. Wcale nie wygląda, że to Twój pierwszy sernik :) mam ochotę na niego, może kiedyś się skuszę.. :) podoba mi się też wykończenie - ciekawe czy ja bym umiała taką pajęczynkę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwierz na słowo że pierwszy:) Dziś robiłam trzeci:D A pajęczynkę też robiłam pierwszy raz, bardzo prosto:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.