Szynki ze sklepu powoli mi się przejadły. Postawiłam więc na swoją
szyneczkę, która na pewno jest zdrowsza i nie zawiera zbędnych
konserwantów.
Składniki:
1.5 kg schabu
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka przyprawy staropolskiej
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka tymianku
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
10 pokrojonych na mniejsze kawałki śliwek suszonych
0.5 szklanki oleju
rękaw do pieczenia
Sposób przygotowania:
Schab myjemy, odkrawamy tłuste części, osuszamy. Przekładamy do rękawa i
polewamy olejem z każdej strony. Przyprawami obtaczamy cały schab, na
koniec wrzucamy czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz śliwki.
Zamykamy rękaw i odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki. Po takim
czasie mięso wkładamy do nagrzanego do 200st C piekarnika i pieczemy ok
20 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 170st i pieczemy 1.5
godziny. Studzimy i odkładamy do lodówki. Najlepiej kroi się "na drugi
dzień".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.