Bardzo smaczny i delikatny sernik o kremowej konsystencji. Dodatek zbożowego spodu i mlecznej czekolady tworzą spójną całość.
Tortownica 24cm
200g herbatników zbożowych
1 szklanka musli z orzechami
125g margaryny
0.5kg sera (użyłam gotowego z wiaderka)
1 opakowanie serka mascarpone (250g)
250ml śmietanki 30%
4 jajka
1 szklanka cukru kryształu
1 cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy
1/2 olejku śmietankowego Dr Oetkera
1 opakowanie Sernixa
50g roztopionego masła
1 szklanka ciasteczek w czekoladzie (Rido z Biedronki)
szczypta soli
1 mleczna czekolada
5 łyżek mleka
Ozdoby: mleczne gwiazdki, cukrowe perełki, ciasteczka w czekoladzie oraz kolorowe kuleczki
Sposób przygotowania:
Spód:
Herbatniki wraz z musli kruszymy w mikserze. Margarynę topimy i gorącą
wlewamy do ciasteczek. Miksujemy. Przygotowaną masą wykładamy spód
tortownicy i odkładamy do lodówki na czas przygotowywania sera.
Ser:
Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy szklankę cukru i cukier waniliowy.
Miksujemy. Dodajemy ser oraz serek mascarpone, śmietankę, olejek i
przestudzone roztopione masło. Mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą
soli. Dodajemy do ubitych żółtek i mieszamy. Dodajemy przesiany przez
sitko budyń oraz sernix i wsypujemy ciasteczka w czekoladzie. Wymieszaną
masę wykładamy na ciasteczkowy spód. Sernik pieczemy w temp 150st C
przez ok 85 minut.
Polewa:
Czekoladę wraz z dodatkiem mleka roztapiamy w kąpieli wodnej, cały czas
mieszając. Roztopioną polewamy sernik rozprowadzając po całym wierzchu.
Dekorujemy. Smacznego!
Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)
Same pyszności w tym serniczku, mój mąż dałby się pokroić za jego porcję :)
OdpowiedzUsuńMusi Pani koniecznie zrobić :)
UsuńEch zrobiłam, myślałam, że pierwsza wpadłam na dodanie tych ciasteczek, a tu tymczasem małe rozczarowanko :(
UsuńMój serniczek jest bez mascarpone i tłuszczu, z sama kremówką. U mnie ciasteczka po upieczeniu nie były niestety chrupiące, czy w tym również?
Chrupiące były tylko na wierzchu, w środku niestety nie, ale po takim czasie w gorącym serniku, to nie ma się co dziwić :)
UsuńWażne, że fajnie wyglądały po przekrojeniu :) No i udało mi się zagospodarować resztki ciasteczek, na które już nikt nie miał ochoty :)
Usuń