Śniadaniowe bułeczki nie muszą być nudne:) Dodatek pesto sprawia że nabierają nie tylko koloru, ale także wyrazistszego smaku.
Składniki:
Na 10 bułek:
3,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oliwy z oliwek
5 dkg drożdży świeżych
2 łyżki cukru
2 szczypty soli
2 łyżki bazyliowego pesto
1 jajko
20 dkg startego sera mozzarella
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy do dwóch misek (w jednej 1,5 szklanki, w drugiej 2). Mleko podgrzewamy tak by miało temp. ok 25st i dodajemy skruszone drożdże oraz cukier. Mieszamy, dzielimy na pół i wlewamy do każdej miski. Dodajemy po 1/4 szklanki oliwy i szczypcie soli. Do miski gdzie było więcej mąki dodajemy bazyliowe pesto. Oba ciasta dokładnie mieszamy i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia (na ok 1h).
2. Wyrośnięte ciasta raz jeszcze wyrabiamy i wałkujemy na kształt prostokąta o wymiarach ok 12x25cm. Nakładamy jedno na drugie, a następnie zwijamy w roladę.
3. Roladę kroimy na 10 części, odkładamy poziomo do wyrośnięcia.
4. Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy dużą ilością mozzarelli. Zapiekamy ok 15-20 minut w temp. 180st C.
Składniki:
Na 10 bułek:
3,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oliwy z oliwek
5 dkg drożdży świeżych
2 łyżki cukru
2 szczypty soli
2 łyżki bazyliowego pesto
1 jajko
20 dkg startego sera mozzarella
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy do dwóch misek (w jednej 1,5 szklanki, w drugiej 2). Mleko podgrzewamy tak by miało temp. ok 25st i dodajemy skruszone drożdże oraz cukier. Mieszamy, dzielimy na pół i wlewamy do każdej miski. Dodajemy po 1/4 szklanki oliwy i szczypcie soli. Do miski gdzie było więcej mąki dodajemy bazyliowe pesto. Oba ciasta dokładnie mieszamy i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia (na ok 1h).
2. Wyrośnięte ciasta raz jeszcze wyrabiamy i wałkujemy na kształt prostokąta o wymiarach ok 12x25cm. Nakładamy jedno na drugie, a następnie zwijamy w roladę.
3. Roladę kroimy na 10 części, odkładamy poziomo do wyrośnięcia.
4. Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy dużą ilością mozzarelli. Zapiekamy ok 15-20 minut w temp. 180st C.
Efekt końcowy:
Świetnie wyglądają z takim wzorkiem :)
OdpowiedzUsuńCóż, wygląda na to, że zapisuję kolejne cudo do wypróbowania. :))
OdpowiedzUsuńPiękne, na pewno spróbuję. Już sobie zapisuję przepis. Oj dobrze, że mój mały synek jeszcze śpi, bo mogę nacieszyć... na razie oko ;)
OdpowiedzUsuń