Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 21 listopada 2014

Drożdżowe ślimaki z bazyliowym pesto i mozzarellą

Śniadaniowe bułeczki nie muszą być nudne:) Dodatek pesto sprawia że nabierają nie tylko koloru, ale także wyrazistszego smaku.


Składniki:

Na 10 bułek:
3,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oliwy z oliwek
5 dkg drożdży świeżych
2 łyżki cukru
2 szczypty soli
2 łyżki bazyliowego pesto
1 jajko
20 dkg startego sera mozzarella  


Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiewamy do dwóch misek (w jednej 1,5 szklanki, w drugiej 2). Mleko podgrzewamy tak by miało temp. ok 25st i dodajemy skruszone drożdże oraz cukier. Mieszamy, dzielimy na pół i wlewamy do każdej miski. Dodajemy po 1/4 szklanki oliwy i szczypcie soli. Do miski gdzie było więcej mąki dodajemy bazyliowe pesto. Oba ciasta dokładnie mieszamy i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia (na ok 1h).



2. Wyrośnięte ciasta raz jeszcze wyrabiamy i wałkujemy na kształt prostokąta o wymiarach ok 12x25cm. Nakładamy jedno na drugie, a następnie zwijamy w roladę.



3. Roladę kroimy na 10 części, odkładamy poziomo do wyrośnięcia.


4. Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy dużą ilością mozzarelli. Zapiekamy ok 15-20 minut w temp. 180st C.


Efekt końcowy:



3 komentarze:

  1. Świetnie wyglądają z takim wzorkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cóż, wygląda na to, że zapisuję kolejne cudo do wypróbowania. :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne, na pewno spróbuję. Już sobie zapisuję przepis. Oj dobrze, że mój mały synek jeszcze śpi, bo mogę nacieszyć... na razie oko ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.