Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 6 listopada 2014

Domowe pity

Mąż jest wielbicielem kebaba. Postanowiłam że zrobię je dla niego na obiad. Swoje pity i dodatki sprawiają że kebab jest zdrowszy, ale równie pyszny jak ten z budki.


Składniki:

Na 8 sztuk:
30g drożdży świeżych
3 szklanki mąki
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
0.5szklanki wody przegotowanej letniej
0.5 szklanki letniego mleka
2 jajka
sezam
Dodatki do kebaba: sos czosnkowy, sałata, kurczak, pomidor, ogórek


Sposób przygotowania:

Drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy oliwę, sól, jajko + białko, mleko i rozczyn. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 40 min. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy na okrągłe placki o grubości ok 3mm. Każdy smarujemy z jednej strony roztrzepanym żółtkiem z 4 łyżkami mleka i posypujemy sezamem. Wkładamy od razu do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy na rumiany kolor (ok. 15-20 minut) Gotowy krążek dzielimy na 4 części , a każdą wzdłuż tworząc kieszonki pod dodatki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.