Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 26 listopada 2014

Torcik pomarańczowo- chałwowy bez pieczenia

Torcik pomarańczowo- chałwowy to kolejny smakołyk bez pieczenia. Szybkość i prostota, która daje nam prawdziwą ucztę i dla podniebienia i dla oka.


Składniki:

Na tortownicę o śr. 16cm
Krem pomarańczowy:
3 średniej wielkości pomarańcze
1 budyń śmietankowy
1 łyżka syropu trzcinowego
1 galaretka pomarańczowa
120g margaryny np Kasia, Palma

Masa chałwowa:
1 opakowanie serka mascarpone (250g)
200g sera białego (może być sernikowy z wiaderka)
250g śmietanki 30%
3 pełne łyżki cukru pudru
1 galaretka pomarańczowa
40g chałwy orzechowej

Ponadto:
1 opakowanie ciastek orzechowych Hit
10dkg orzechów włoskich posiekanych
1 opakowanie ciastek oreo
1 tabliczka białej czekolady

Sposób przygotowania:

1. Spód tortownicy wykładamy folią spożywczą. Posypujemy połową posiekanych włoskich orzechów. Rozpuszczamy też jedną galaretkę pomarańczową w 3/4 szklanki wody. Pozostawiamy do ostygnięcia.
2. Z pomarańczy wygniatamy sok. Zostawiamy 1/2 kubka, do reszty dodajemy syrop trzcinowy i stawiamy na małym ogniu. Do odlanej części wsypujemy budyń i galaretkę, mieszamy. Mieszankę wlewamy na gotujący się sok. Dodajemy również pokrojoną na małe cząstki margarynę. Wszystko razem mieszamy aż do momentu gęstnienia masy.
3. 1/2 masy wylewamy na orzechy, układamy połowę ciastek Hitów,druga część kremu i druga warstwa hitów. Odstawiamy do zastygnięcia w zimnym miejscu.


4. Śmietankę ubijamy. Do usztywnionej dodajemy cukier puder, a następnie serek mascarpone i zmielony ser biały. Na końcu dodajemy pokruszoną chałwę oraz ostudzoną galaretkę. Masę mieszamy i wykładamy na krem pomarańczowy. Posypujemy drugą częścią orzechów i dociskamy ciastkami oreo. Schładzamy minimum godzinę przed podaniem. Całość polewamy rozpuszczoną białą czekoladą.


Efekt końcowy:

 
 

6 komentarzy:

  1. Takie cudo bez pieczenia, jestem pod wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń
  2. torcik prezentuje się świetnie! zapraszam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Asiu torcik wygląda rewelacyjnie a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Łał, wygląda absolutnie wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)